Kennisbox

Verpleegkundige verzorging voor een palliatieve patiënt: de kennisgeving en samenwerking met referentieverpleegkundige.

Laatste Levensfase

Wanneer een palliatieve zorg wordt opgestart en de medische kennisgeving door de arts werd voldaan kan de verantwoordelijke verpleegkundige binnen de 10 dagen na de start van de palliatieve verpleegkundige zorgen het document voor kennisgeving van verpleegkundige verzorging voor een palliatieve patiënt in orde maken.

Dit document dient verstuurd te worden via MyCareNet aan de adviserende geneesheer van de mutualiteit van de patiënt.

Bij het doorgeven van de kennisgeving van verpleegkundige verzorging voor een palliatieve patiënt via MyCareNet dient de ‘groepsverantwoordelijke’ volgende identificatiegegevens aan te vullen:

  • van de arts
  • van de referentieverpleegkundige met kennis van palliatieve verzorging of de erkende multidisciplinaire begeleidingsequipe voor palliatieve verzorging

De verplichting om beroep te kunnen doen op een palliatieve referentieverpleegkundige of een palliatieve equipe wordt opgelegd door het RIZIV.

Het doel van een samenwerking met een referentieverpleegkundige of palliatieve equipe is

  • de kwaliteit van zorg te bewaken.
  • de verpleegkundige te ondersteunen in het nemen van beslissingen, het uitvoeren van de zorg en het contact met de familie van de patiënt.
  • samen na te denken over de uit te voeren zorgen en het verloop hiervan.
  • indien er bemiddeling nodig is kan een derde partij hierin een neutrale rol opnemen.

Indien een verpleegkundige de eigen identificatiegegevens aanvult

  • kan het RIZIV concluderen dat er onvoldoende bekwaamheid is en de uitgekeerde erelonen intrekken of het forfait weigeren.
  • stelt deze verpleegkundige zich verantwoordelijk wanneer er iets zou mislopen, dit door onvoldoende bekwaamheid en onvoldoende advies in te winnen.

Ga in samenwerking met een referentieverpleegkundige palliatieve zorg van een verpleegpraktijk in de nabije omgeving.

Indien er een referentieverpleegkundige palliatieve zorg in de eigen verpleegpraktijk is wordt aangeraden om deze naam enkel te noteren wanneer deze niet de vaste verpleegkundige van de palliatieve patiënt is.

Omdat er geen bevoegdheidscode bestaat voor de referentieverpleegkundige in palliatieve zorg, kan je via de webtoepassing van het RIZIV enkel op naam zoeken voor deze expertise. Via de zoekfunctie op de website van VBZV kan je zoeken naar een referentieverpleegkundige palliatieve zorg op basis van locatie.

Indien er geen samenwerking is met een referentieverpleegkundige palliatieve zorg, meldt de patiënt dan aan bij en erkende palliatieve equipe. Indien de patiënt (nog) geen contact met de palliatieve equipe wenst, kan dit aangegeven worden. De verpleegkundige kan zich vanaf dat moment wel laten ondersteunen en de hulp inroepen op het moment dat de zorg de bekwaamheid overstijgt (bijvoorbeeld voor plaatsen van een pijnpomp).

Contactgegevens van multidisciplinaire begeleidingsequipes voor palliatieve verzorging per provincie: Adressen van multidisciplinaire begeleidingsequipes voor palliatieve verzorging (MBE) (zorg-en-gezondheid.be).

Vul de correcte gegevens aan op de kennisgeving van verpleegkundige verzorging voor een palliatieve patiënt alvorens deze door te sturen via MyCareNet.

Wil je meer informatie over het palliatief dossier?
Volg dan zeker onze online opleiding “Palliatief dossier onder de loep”.
Inschrijven kan via het klantenportaal