Nieuws 15 februari 2024

9 tips om jouw financiën als zelfstandige thuisverpleegkundige te optimaliseren – UPDATE 2024

9 tips om jouw financiën als zelfstandige thuisverpleegkundige te optimaliseren – UPDATE 2024

De zelfstandige thuisverpleging is een lonende carrière, maar brengt ook financiële uitdagingen met zich mee. Als thuisverpleegkundige moet je op jouw financiën letten en ervoor zorgen dat je het meeste uit jouw prestaties haalt. In dit artikel zullen we enkele handige tips en tricks delen over hoe je jouw inkomen kan optimaliseren. Dus laten we beginnen!

Tip 1: Keep it simple: maak een aparte rekening aan
Het aanmaken van een aparte rekening voor jouw praktijk en persoonlijke financiën is een goede plek om te beginnen. Dit zal jou helpen om jouw uitgaven en inkomsten op een gemakkelijkere manier bij te houden, waardoor je meer controle over jouw financiën krijgt.

Tip 2: Start met een noodgevallenfonds
Een van de belangrijkste stappen is het aanleggen van een noodfonds voor onverwachte kosten. Door elke maand wat geld opzij te zetten, ben je voorbereid op mogelijke verrassingen of ongeplande uitgaven die zich in de toekomst kunnen voordoen. Dit zal helpen jouw financiën stabiel en veilig te houden, terwijl je jouw praktijk kunt blijven runnen zonder je zorgen te hoeven maken over financiële moeilijkheden.

Tip 3: Aftrekbare kosten: welke uitgaven breng je in?
Als verpleegkundige doe je heel wat uitgaven noodzakelijk voor je beroep. Denk maar aan medische materialen, IT, meubilair, auto, etc. Deze beroepskosten kan je vaak inbrengen of ‘aftrekken’ van je belastingen. Met andere woorden: hoe meer je uitgeeft, hoe minder belastingen je betaalt. Maar in het wilde weg kosten over je praktijk laten lopen, kan je zuur opbreken: het is nefast voor de financiële gezondheid van je praktijk én je riskeert stevige boetes. De kunst is dus om alle fiscale opportuniteiten te benutten, maar op een correcte manier.

Meer info over aftrekbare kosten

Tip 4: Vergeet niet om jouw premies aan te vragen!
Ben je je bewust van het feit dat je elk jaar extra RIZIV premies kunt aanvragen? Deze premies kunnen jou helpen jouw inkomsten aan te vullen. Door de tijd te nemen om deze premies aan te vragen, kan je ervoor zorgen dat je de kansen die voor jou beschikbaar zijn optimaal benut.

Raadpleeg ons overzicht van premies voor zelfstandige thuisverpleegkundigen

Tip 5: Haal het meeste uit jouw prestaties
Als thuisverpleegkundige is het belangrijk de nomenclatuur van binnen en van buiten te kennen. Kan ik meerdere eenvoudige wondzorgen cumuleren? Wanneer reken ik een complexe wondzorg aan? Kan ik het aanbrengen van zalf cumuleren met een forfait? Mag ik een pluszorg of remgeld aanrekenen? Door de juiste nomenclatuur aan te rekenen bij jouw zorgen, haal je financieel ook het meeste uit jouw prestaties.

Tip 6: Is jouw team klaar voor een RIZIV-controle?
Om voorbereid te zijn op een RIZIV controle zorg je ervoor dat je jouw verpleegdossier op orde hebt. Dit is belangrijk, want als je dit niet doet, kan de DGEC financiële sancties opleggen. Door jouw dossier op orde te houden, vermijd je onvoorziene kosten.

Tip 7: Optimaliseer jouw route
Het zo efficiënt mogelijk plannen van jouw tour is essentieel om brandstofverbruik te verminderen en geld te besparen. Hou een overzichtelijke adreslijst van je patiënten bij. Sorteer ze per gemeente/ regio. Zo kan je een logische en efficiënte route uitstippelen en verlies je geen tijd door heen en weer te rijden. Door tijd te nemen om jouw route te optimaliseren, kan je ervoor zorgen dat jouw tour niet alleen plezierig maar ook kostenbesparend is.

Tip 8: Gebruik een verdeelsleutel
Verzorg je met één of meerdere collega verpleegkundigen dezelfde patiënt? Maak gebruik van een verdeelsleutel bij een forfaitpatiënt of wanneer het dagplafond wordt bereikt. Anders zal de verpleegkundige die de patiënt niet als eerste verzorgt vaak niets van de nomenclatuurprestaties ontvangen. Wist je trouwens dat je de verdeelsleutel kan aanpassen per patiënt?

Tip 9: Volg je weigeringen en herindieningen op
Weigeringen zijn een belangrijk onderdeel van de facturatie en het is belangrijk om ze tijdig te controleren en ervoor te zorgen dat ze opnieuw correct worden ingediend. Door jouw weigeringen tijdig te controleren en correct opnieuw in te dienen, voorkom je onnodige vertragingen of kosten. Jouw praktijkbegeleider/mentor staat klaar om jou hierbij te helpen.

 

UPDATE 2024 – Vind je de weg niet meer in de verschillende honoraria, tarieven en tegemoetkomingen? Download dan snel hieronder onze overzichtelijke tariefkaart voor geconventioneerde zorgverstrekkers. Zo kan jij aan thuisverzorging doen in alle eigenheid.