Door de hervorming van de wondzorgnomenclatuur zal de vaste verpleegkundige in nauwere samenwerking met de referentieverpleegkundige wondzorg treden rond advies, educatie en evaluatie van de wonde.
- Uiterlijk 6 weken na het verlenen van de eerste verstrekking wondzorg (eenvoudige of complexe) dient een advies van de referentieverpleegkundige wondzorg of van de superviserende arts gevraagd te worden.
- Vervolgens moet ook na elke periode van 6 weken dit advies hernieuwd worden, indien een status quo (niet de doelstelling) of verslechtering van de wonde.
- De referentieverpleegkundige wondzorg, kan niet de vaste verpleegkundige zijn.
- De verstrekking dekt het bezoek, het toezicht, de verbandwissel en het advies verleend door de referentieverpleegkundige wondzorg.
- Kan eenmaal per verzorgingsdag aangerekend worden
- Maximaal 20 keer per patiënt per kalenderjaar en maximaal 10 keer per wondzorg per kalenderjaar.
- Er is een bijkomende verstrekking voor de aanwezigheid van de vaste verpleegkundige bij het advies door de referentieverpleegkundige wondzorg.
Het verslag van het bezoek door de referentieverpleegkundige wondzorg bevat minstens:
- Doelstelling van de ingestelde behandeling
- De beschrijving van de wonde en bijhorende foto
- De evaluatie van de wonde en van de huidige behandeling
- De voorgestelde behandeling
- Concrete afspraken opvolging
- Vrij veld: communicatie (aandachtspunten naar VPK, MZ,…)
De referentieverpleegkundige wondzorg stuurt een schriftelijk verslag aan de behandelende arts(en) en voegt een kopie van het verslag toe in het verpleegdossier. De vaste verpleegkundige voegt ook een kopie van het verslag toe aan het wondzorgdossier.
Indien het advies door de behandelende arts wordt gegeven, kan dit mondeling/telefonisch. De vaste verpleegkundige voegt wel het advies toe aan het wondzorgdossier.
Ben je referentieverpleegkundige wondzorg? Wil je graag je gegevens bekendmaken aan je collega-verpleegkundigen? Stuur ons jouw gegevens door via jouw klantenportaal.