Nieuws 9 juli 2021

Belang van de Conventie voor jouw facturatie

Belang van de Conventie voor jouw facturatie

Weet jij eigenlijk waarvoor je je geëngageerd hebt door de nationale overeenkomst W/97 tussen verpleegkundigen en verzekeringsinstellingen of kortweg – de Conventie – te ondertekenen? Bij aanvraag van je Riziv-nummer kreeg je als verpleegkundige de vraag om toe te treden tot de nationale overeenkomst. Het tekenen van de overeenkomst gebeurt vaak zonder er veel aandacht aan te schenken. Ook loopt de overeenkomst jaar in jaar uit gewoon door en sta je er in de praktijk niet meer zo vaak bij stil wat de inhoud en de betekenis is van het document.

We zetten graag het belang van de Conventie voor jouw facturatie nog eens in de verf. 

Wat is het?

De nationale overeenkomst W/97 tussen verpleegkundigen en verzekeringsinstellingen of de Conventie is een nationale overeenkomst die werd afgesloten door de Overeenkomstencommissie verpleegkundigen-verzekeringsinstellingen in 1997.

In deze overeenkomst staat o.a. beschreven dat je je engageert om maandelijks je facturatie af te ronden voor verstrekkingen die de maand voorafgaand werden gepresteerd.

Wat betekent dit concreet voor jou?

Door in te stappen in de nationale overeenkomst heb je te kennen gegeven dat je maandelijks én voor het einde van de maand, volgend op de maand waarin de verstrekkingen zijn verleend, de te factureren prestaties zal overmaken aan de verzekeringsinstelling.

Bij niet naleven van de afspraken beschreven in de nationale conventie kom je mogelijks in het vizier van het Riziv/DGEC.

Wat houdt deze nationale overeenkomst nog in?

Door toetreding sluit je een akkoord af met het Riziv over hoe de zorgen worden uitgevoerd, geattesteerd en gefactureerd en deze legt afspraken vast tussen verpleegkundigen en ziekenfondsen.

-De derdebetalersregeling

Wanneer je lid bent van onze erkende dienst, maak je automatisch gebruik van de derdebetalersregeling en dan is de conventie een verplichting. De patiënt is in principe gebonden tot de betaling van het honorarium aan de verpleegkundige voor de uitgevoerde zorgen. Via deze derdebetalersregeling wordt je honorarium door de verzekeringsinstelling betaald. Wanneer je werkt via derdebetalersregeling, moet deze doorgetrokken worden voor alle verstrekkingen en alle rechthebbenden.

-Het honorarium als forfait

De vergoeding voor elke verstrekking is vastgelegd in de nomenclatuur en wordt uitbetaald op voorwaarde dat de verzorging daadwerkelijk is uitgevoerd én indien je bekwaam bent om deze uit te voeren. De vergoeding heeft betrekking op de verzorging van zorgvragers thuis wat maakt dat verplaatsingskosten inbegrepen zijn in de vergoeding. Een extra vergoeding aanrekenen voor het maken van de verplaatsing kan dus niet.

-Elektronische facturatie en betaalverbintenis

De verzending van je facturatie gebeurt elektronisch via MyCareNet. Maandelijks én voor het einde van de maand volgend op de maand waarin de verstrekkingen zijn verleend, worden volgende documenten verzonden aan de verzekeringsinstelling:

  • de ereloonnota
  • de getuigschriften voor verstrekte hulp
  • de in tweevoud opgemaakte verzamelstaat met vermelding van de naam van de rechthebbenden, het bedrag van de tegemoetkomingen per rechthebbende en het totaal door de verzekeringsinstelling verschuldigd bedrag.

Het werken met MyCareNet en volgens het derdebetalersregeling, heeft als bijkomend voordeel dat er kan worden geverifieerd of de zorgvrager verzekerd is. Enkel indien deze verzekering in orde is, gaat de verzekeringsinstelling over tot betaling van je uitgevoerde prestaties. De verzekeringsinstelling betaalt binnen een termijn van zes weken het verschuldigde bedrag uit, rekening houdend met de aangebrachte rechtzettingen.

Meer informatie: Nationale overeenkomst W/97 tussen verpleegkundigen en verzekeringsinstellingen – RIZIV (fgov.be)

Auteurs: Kris Proost, Carolien Bosch en Dorien Wyns