Op 27-12-2020 ben ik gestart met mijn eigen praktijk als zelfstandig verpleegkundige in regio Zaventem en Sint-Stevens-Woluwe. Helemaal van nul beginnen, eenvoudig is het niet. Ik regelde kennismakingsgesprekken met huisartsen, legde contacten met sociale diensten van verschillende ziekenhuizen, … en dit allemaal tijdens de Covid-pandemie.
Waar liep je tegenaan bij de opstart van je eigen praktijk?
In het begin kreeg ik regelmatig zorgaanvragen vanuit de ziekenhuizen. Nieuwe zorgaanvragen werden ook door huisartsen doorgestuurd of patiënten vonden mijn praktijk via het internet (website en Google Review). Maar na verloop van tijd merkte ik dat ik niet meer gecontacteerd werd door de sociale diensten van verschillende ziekenhuizen. Ik nam met hen contact op, maar ontving nooit een antwoord. Daarom nam ik contact op met collega thuisverpleegkundigen binnen mijn regio. Eveneens bevestigden ze dezelfde tendens.
Heb je de oorzaak van dit probleem kunnen vinden?
Even begreep ik het niet, waarom worden we niet meer gecontacteerd door de ziekenhuizen voor zorgaanvragen? Met die vraag ging ik naar de vergadering van het ELZ Druivenstreek. Dankzij de verschillende perspectieven kwam ik tot het inzicht dat grotere organisaties vaak een secretariaat hebben om hun zorgaanvragen te behandelen. Daarnaast kunnen deze organisaties altijd de zorg garanderen.
Als kleinschalige (onafhankelijke) zelfstandige thuisverplegingspraktijk kan je niet elke zorgvraag aannemen. De sociale diensten werden geconfronteerd met weigeringen van zelfstandige thuisverpleegkundigen, omdat ze zelf niet overbelast willen worden en om de kwaliteit van de zorg te kunnen garanderen bij de bestaande patiënten. Begrijpelijk dat de sociale diensten ons niet meer contacteerden en kozen voor deze grotere organisaties, want dit bespaarde hun natuurlijk tijd en opzoekingswerk.
Wat inspireerde je om onafhankelijk te blijven en je niet aan te sluiten bij een grotere organisatie?
Meermaals heb ik mezelf en mijn praktijk in vraag gesteld: “Moet ik mij niet aansluiten bij een grotere organisatie om patiënten te vinden?” Het antwoord is NEEN. Ik ben niet in de thuisverpleging gestapt om mijn ziel, mijn verhaal, mijn praktijk te laten sturen door een grotere organisatie. Ik koos ervoor om onafhankelijk te blijven, zodat ik beslissingen kan nemen die in overeenstemming zijn met mijn waarden en overtuigingen.
Samen met verschillende thuisverplegingspraktijken binnen de ELZ Druivenstreek zijn we gestart met een kring “Kring Brazeo (Brabant, Zaventem en Omstreken)”. Hiermee willen we lokale zelfstandige zorgverleners binnen de thuisverpleging extra op de kaart zetten. Het is de bedoeling dat patiënten de lokale thuisverpleegkundigen leren kennen en weten welke organisaties zich in hun buurt bevinden. Als oplossing voor het doorverwijzen, geven we zorgvragers aan elkaar door, indien we binnen onze praktijk geen ruimte hebben. Hiervoor hebben we een groep in Siilo aangemaakt. Zo bieden we een garantie op de zorgaanvragen en kan elke praktijk binnen de kring zijn eigenheid en authenticiteit behouden.
Auteur: Luc Samson
Meer weten over Luc Samson en zijn praktijk? Neem zeker eens een kijkje op zijn website.