Nieuws 11 juni 2021

De Kwaliteitswet: het voorschrift

De Kwaliteitswet: het voorschrift

In onze themareeks over de nieuwe Kwaliteitswet gaan we dieper in op de belangrijke topics voor jou als zelfstandige thuisverpleegkundige.

Het topic dat we hier behandelen: het voorschrift.

Om de zorgen te kunnen aanrekenen, is een voorschrift voor quasi elke zorg vandaag al vereist voor de zorgverlener die de zorgen uitvoert. Het is vaak de arts die het voorschrift voor de zorgen opmaakt en die het voorschrift moet ondertekenen. Indien een voorschrift niet aan de vereisten voldoet, mag een verpleegkundige geen aanpassingen aanbrengen noch het voorschrift tekenen.

Het voorschrift voor de zorgverlener die de zorgen uitvoert, blijft in deze vorm behouden. Daarnaast komen er echter twee nieuwe voorschriften bij: het verwijsvoorschrift en het groepsvoorschrift.

Het verwijsvoorschrift wordt gebruikt wanneer de patiënt door een andere verpleegkundige verzorgd wordt en waarbij geen nieuw voorschrift nodig is. Op die manier voorkomen we dat de patiënt een nieuw voorschrift bij de arts moet vragen voor de voortzetting van zijn zorg. Een verwijsvoorschrift kan gebruikt worden om de patiënt door te verwijzen naar een andere verpleegkundige voor specifieke zorgen zoals stoma- of wondzorg.

Dan is er ook het groepsvoorschrift. Hiermee kan de arts of verpleegkundige een zorg toevertrouwen aan een multidisciplinair team of een samenwerkingsverband tussen zorgbeoefenaars dat zelf zal bepalen wie welk aspect van het behandelplan voor zijn rekening neemt. Op die manier kan er een delegatie van handelingen plaatsvinden.

De Kwaliteitswet zoals gepubliceerd op 22/04/2019 in het Belgisch Staatsblad mist momenteel nog zijn uitvoeringsbesluiten, wat het omzetten van de regelgeving naar de praktijk moeilijk maakt. CT Paramedics houdt voor jou de vinger aan de pols en houdt de evolutie nauwgezet in het oog.

Auteurs: Kris Proost en Jana Cools

Gerelateerde Artikels