Nieuws 1 december 2023

Thuishospitalisatie voor antibioticatherapie: Een interview met docente Aura Fonteyne

Thuishospitalisatie voor antibioticatherapie: Een interview met docente Aura Fonteyne

Aura Fonteyne is ziekenhuisverpleegkundige van opleiding en startte haar loopbaan in het toenmalige AZ Nikolaas, nu ‘Vitaz’ genoemd bij de mobiele equipe. Hier deed zij ervaring op in specialisaties als geriatrie, neurologie, orthopedie, oncologisch dagziekenhuis en cardiologie. Vanuit deze ervaring kwam haar voorkeur voor gespecialiseerde verpleegkundige vaardigheden naar boven. Hoe ingewikkelder en uitdagender het probleem, hoe liever. In 2013 nam ze samen met enkele artsen en andere verpleegkundigen de uitdaging aan om een cathlab op te starten. Op zoek naar meer balans, startte zij in 2019 bij de christelijke mutualiteit als verpleegkundig controleur, maar keerde daarna terug naar de zelfstandige thuisverpleging. Sinds kort maakt zij deel uit van het docententeam bij CT Paramedics.

Laten we meteen in het onderwerp duiken dat je nauw aan het hart ligt, Aura. We horen vaak over OPAT en thuishospitalisatie voor antibioticatherapie. Kun je ons uitleggen wat het verschil is tussen de twee?

OPAT, oftwel “outpatient Parenteral Antimicrobial therapy” is een behandelingsvorm die het mogelijk maakt voor de patiënt om via intraveneuze weg antibiotica te ontvangen in de thuisomgeving. Het OPAT traject is verweven met de  “thuishospitalisatie” die van kracht is sinds 1 juli 2023. Thuishospitalisatie bevat momenteel het toedienen van antibiotica en anti-tumorale geneesmiddelen in de thuishospitalisatie.

Onder “thuishospitalisatie” worden de situaties verstaan waarin de zorg toegediend wordt in de leefomgeving van de patiënt met respect voor de van toepassing de regelgeving en van de kwaliteits- en veiligheidscriteria, en die, als toegediend worden in het kader van een klassieke hospitalisatie of een dag hospitalisatie in het ziekenhuis.”

Welke rol heeft de thuisverpleegkundige in de thuishospitalisatie voor antibioticatherapie?

Thuisverpleegkundigen hebben zowel een coördinerende als een uitvoerende rol. Naast het feit dat ze de zorgen in de thuisomgeving van de patiënt voorzien, werken ze ook multidisciplinair samen met het ziekenhuis. Ze zijn dus ook verantwoordelijk voor de communicatie met het ziekenhuis op een professionele manier, moeten over de nodige kennis en competenties beschikken en dit documenteren in hun elektronische portfolio.

 Wat zijn de voordelen van thuishospitalisatie voor antibioticatherapie?

Je krijgt als thuisverpleegkundige een adequate vergoeding, zowel voor opstartkosten als dagelijkse coördinatie. Het proces is multidisciplinair, waarbij ziekenhuizen, huisartsen en thuisverpleegkundigen betrokken zijn. Er is betere communicatie met het ziekenhuis, en het biedt thuisverpleegkundigen ook een uitdagender rol.

Verloopt thuishospitalisatie hetzelfde in elk ziekenhuis?

Het RIZIV heeft de spelregels voor thuishospitalisatie vastgelegd in wetgeving en een omzendbrief bezorgt aan de algemene ziekenhuizen. De regelgeving zorgt alvast voor meer uniformiteit, in tegenstelling tot voorheen toen ziekenhuizen een OPAT-traject naar eigen wens konden organiseren.

Het Nationaal Platform voor Thuishospitalisatie (NPTV) heeft zorgpaden en afspraken ontwikkeld die door ziekenhuizen kunnen worden gebruikt. Bijvoorbeeld over de selectiecriteria, voorschriften, materiaal, competenties,…. Het doel is dat alle ziekenhuizen uiteindelijk dezelfde zorgpaden en Service Level Agreements (SLA’s) toepassen.

📃 Raadpleeg de templates voor thuishospitalisatie

Welke hindernissen zijn er nog voor het organiseren van thuishospitalisatie voor antibioticatherapie?

Communicatie met het ziekenhuis kan een uitdaging zijn, evenals verschillen tussen trajecten en gebrek aan uniformiteit. Bovendien merk ik nog wat terughoudendheid van de ziekenhuizen om multidisciplinair samen te werken met thuisverpleegkundigen.

Tijdens de opstart moeten zaken zoals tijdstippen en bekwaamheid van de thuisverpleegkundigen worden afgestemd. De tijdstippen die worden gehanteerd in het ziekenhuis zijn niet op de thuisverpleegkundige en hun ochtend of avond toer afgestemd. Ten slotte is er voor de thuisverpleegkundige een hoge tijdsdruk om de zorgen uit te voeren.

Welke competenties zijn cruciaal voor thuisverpleegkundigen die betrokken zijn bij deze antibioticatherapie?

 Als thuisverpleegkundige ben je verantwoordelijk voor jouw bekwaamheid en eventuele bijscholingen. Voor antibioticatherapie is het dan ook belangrijk dat je de technische verpleegkundige technieken beheerst, de zorg kan afstemmen op de thuissituatie, effectieve communicatie met het ziekenhuis verzorgt, verpleegproblemen kan opstellen en doelen duidelijk evalueert. Kennis over specifieke katheters en bijwerkingen van de medicatie is natuurlijk ook essentieel.

 Bedankt voor het delen van je inzichten, Aura! Heb je nog advies voor thuisverpleegkundigen die willen starten aan thuishospitalisatie?

Zeker, bijscholing is cruciaal. Als je niet over de nodige competenties beschikt, is het essentieel jezelf te informeren. Op 30 januari geef ik de opleiding “Aan de slag met antibiotica in de Thuiszorg.” Deze opleiding biedt gedetailleerde informatie over de benodigde vaardigheden voor antibioticatherapie in de thuishospitalisatie. Het is een kans om je voor te bereiden op het bieden van volledige totaalzorg aan je patiënten tijdens thuishospitalisatie!

👩‍🏫 Schrijf je in voor de opleiding “Aan de slag met antibiotica in de Thuiszorg” op 12 december of 30 januari via jouw klantenportaal.

Gerelateerde Artikels